اعتقاد تمام خانواده ها اين است که نباید ازدواج با عجله انجام شود. مراجعه به مشاور پیش از ازدواج که اطلاعات و تخصص کافی در امور خانواده دارد، اهمیت بسیاری دارد.
اگر ازدواج شما نزدیک است و در مرحله انتخاب هستید، بهتر است به مراكز مشاوره ازدواج مراجعه کنید.
به طور یقین زندگی مشترک، آغاز فصل جدیدی از زندگی و مانند تولدی دوباره است البته به این شرط که توانایی ها و مهارت های خاص و سازنده، در تفکر، بینش و عملکرد انسان قابل ملاحظه باشد.
در جلسات مشاوره پیش از ازدواج سوالات روانشناختی مهمی از زوجها پرسیده می شود.
پاسخ زوجین به پرسشهای مشاور و نحوه درک و نگرش آنها نسبت به مسائل، نه تنها به انتخاب مناسب کمک می کند بلکه موجب می شود که آنها بتوانند در آینده از بروز مشکلات پیشگیری نموده و یا به هنگام بروز مشکل، با راه حل های مناسبی که پیش از این آموخته اند آن را برطرف نمایند.
در جلسات مشاوره، درمانگر سوالات مخصوصی پیرامون موارد ذیل پرسیده و به تحلیل پاسخ های زوجین می پردازد:
* روش بروز و کنترل احساسات
* امور مالی و مدیریت منابع
* چگونگی تصمیم گیری ها و حل اختلاف
* میزان صمیمیت، محبت و رابطه جنسي
* نحوه تقسیم نقش ها و وظایف در آینده
* انتظارت، باورها و ارزش های زوجین
* روش برخورد با خشم و عصببایت
* مهارت های ارتباطی
* فرزندان و تربیت آنها
نیاز به ابراز عشق و محبت است که باعث می شود برای ازدواج و تعهد به برقراری ارتباط طولانی تصمیم بگیرید.
ما در این جلسات می آموزیم که چگونه در برابر کارهای همسرمان از او قدردانی کنیم.
اگر این عادت درست را از همان پیش از ازدواج با تمرینهای مشخص و کارآمد بیاموزیم و جزئی از خصوصیات رفتاری خود قرار دهیم در مسیر دستیابی به ازدواج موفق گام محکم و تعیین کننده ای برداشته ایم.
زیرا اکثر زوجین در مهارتهای بیان احساسات مثبت و منفی نقص دارند.
همه ما از کودکی به دنبال راه حلی برای رفع مشکلات بوده ایم و می دانیم که این روشهای کودکی برای حل مشکلات در بزرگسالی مناسب نمی باشند اگرچه که زوجین معوملا از همان راه حالهای ناپخته استفاده می کنند.
در مشاوره یاد می گیرید که چگونه با اختلافاتی که با همسرتان دارید برخوردکنید.
گفتگو هاي پیش از ازدواج، فرصتی مناسب برای افراد است تا توانایی های لازم برای ارتباط موثر با يكديگر را تقویت كنند.
علاوه بر این شناختی که از آسیب پذیریهای همدیگر به دست می آورند باعث می شود توقعات واقع بینانه ای از یکدیگر داشته باشند.
در این جلسات زوج ها با روشهای مناسب حل تعارض آشنا می شوند.
البته باید توجه داشت که ازدواج خوب ازدواجی نیست که در آن ارزش ها و نظرات زوجین باب میل همدیگر باشد.
گاه برخی افراد تصور می کنند که باید بتوانند همه نیازهای عاطفی، جنسی، مالی و … همسر آینده خود را تامین کنند اما در حقیقت بهتر است بپذیریم که امکان دارد در برخی موارد شرایط مطابق میل ما یا همسرمان پیش نرود.
یکی از موضوعاتی که استرس پيش از ازدواج را کم می کند، گسترش درک متقابل و تطابق خواسته ها با توانایی افراد است.
بنابراین هرچه بیشتر و کامل تر درباره اين مسائل قبل از ازدواج صحبت شود، به کمرنگ تر شدن مشکلات در آینده بیشتر می توان امیدوار بود و احتمال طلاق نیز کمتر خواهد شد.
به همين دليل مشاوره پيش از ازدواج اهمیت بسیاری دارد.
در مشاوره قبل از ازدواج، مشاور برای زوجها به صورت انفرادی و دو نفره، جلساتی را تشکیل می دهد. گاهی اوقات برخی مشاوران با برگزاری آزمون کتبی معتبر، احتمال موفقیت آمیز بودن ازدواج را بررسی می نمایند که البته نتیجه آزمون به طور قطعی نمی باشد.
این آزمونها برای شناخت و بررسی زير ساخت هاي شخصیتی و رفتاری افراد به کار برده می شود اما حتما باید توسط یک متخصص تفسیر شود وگرنه نتیجه ی محضِ آنها بسیار گمراه کننده خواهد بود.
متخصص در مشاوره پیش از ازدواج می تواند زیرساخت شخصیتی زوجین و تفاوت آنها با یکدیگر را تشخیص دهد و همچنین نظر آنها را به شناخت و درک این تفاوت ها جلب کند.
موارد دیگری که مشاور در نظر می گیرد راز و رمزهای طرفین، توقعات، آرزو ها، تمایلات و خط قرمزها در کمال رازداری است.
در جلسات مشاوره، درمانگر هرگز به زوج ها امر و نهی نمی کند، تنها وظیفه او آگاه کردن افراد و ارائه راه حل برای رفع مشکلات است.
او نتایج مثبت و منفی احتمالی این ازدواج را اعلام می کند و بر عهده افراد خواهد بود که چنین ازدواجی را انتخاب کنند یا خیر.
به طور کلی حضور دو نفر در جلسات مشاوره، تاثیر بیشتری از مراجعه تک نفره دارد. اما گاه ممکن است تنها یک نفر از زوجین حاضر به مشاوره شدن باشد.
در این صورت کار تقریبا شبیه به مشاوره فردی می شود و از یک مشاوره پیش از ازدواج استاندارد فاصله می گیرد اما به هر شکل در صورتی که مراجع تمایل داشته باشد در زمینه مشاوره پیش از ازدواج به او کمک های لازم داده می شود.
همچنین در چنین مواردی افراد باید بدانند که همین مراجعه نکردنِ طرف مقابل شان برای مشاوره پیش از ازدواج یک نکته ی منفی برای این ازدواج است زیرا هم مراحل حیاتی قبل از ازدواج را دچار اختلال می کند و هم در آینده و در صورتیکه مشکلی در زناشویی شان پیش بیاید از این خدمات به صورت دو نفره محروم خواهند بود.
مورد مهم دیگر انتخاب یک مشاور مشترک برای هر دو نفر است. انتخاب مشاور متفاوت برای هر کدام از زوجین موجب نا هم خواني و ایجاد تناقض در تصمیم به ازدواج می شود.
1. برای انتخاب همسر عجله و شتاب نداشته باشید زیرا این کار باید با تحقیق و بررسی دقیق انجام شود.
2. اگر والدین و خانواده های فرد مورد نظر، سخت گیری یا مخالفت می کنند برای متقاعد کردن آنها از مشاور خانواده کمک بگیرید.
3.هم دختر و هم پسر هنگام ازدواج باید به سراغ فردی بروند که از نظر فرهنگی، اخلاقی، اقتصادی یا اجتماعی و اختلافهای بسیار بزرگ نداشته باشند تا زندگی آنها با دوام باشد. مشاور با ترسیم این اختلافات، به آنها کمک می کنند تا با چشم باز برای زندگی آینده خود تصمیم بگیرند.
مشاوره پیش از ازدواج هم توسط افرادی که تحصیلات روانشناسی دارند و هم کسانی که در زمینه مشاوره تحصیل کرده و سابقه و تخصص لازم را دارند انجام می گیرد، اما در میان آنها افرادی که روانشناس بالینی هستند در اولویت می باشند، زیرا روانشناسان باليني بهتر از افراد دیگر توانایی تشخیص مشکلات شخصیتی و اختلال های روانشناختی را دارند.
به همین دلیل توصیه می شود که پیش از ازدواج هم به صورت فردی و هم زوجی به یک روانشناس بالینی مراجعه کنید.
و از همه مهم تر قبل از هر چیز برای مراجعه به روانشناس یا مشاور به مراکز معتبر رجوع کرده و از مهارت و تجربه فرد مشاور اطمینان کسب کنید.
پس از آشنایی دو نفر با یکدیگر و وقتی که خودشان به نتیجه رسیدند افراد مناسبی برای ازدواج با همدیگر هستند و هم در زمان پس از خواستگاری بهترین فرصت برای مراجعه به مشاوره پیش از ازدواج می باشد.
ممکن است زوج ها پیش از خواستگاری رسمی به دلیل آشنایی قبل از آن احساس کنند به یکدیگر علاقه مند شده اند و تمایل به مراجعه مشاور برای سنجیدن میزان تناسب با یکدیگر را ندارند و این بسیار خطرناک است چون بر خلاف تمام پژوهش ها و تجارب اسیر این ایده می شوند که علاقه داشتن به یکدیگر برای ازدواج کافی است.
وقتی زوجین در شرف عقد به مشاوره می آیند مشاور را تحت فشار قرار می دهند که باید هر چه زودتر فرایند مشاوره تمام شود تا بتوانند در تاریخ مقرر عقد کنند حال اینکه فرایند مشاوره پیش از ازدواج از یک منطق علمی و تجربی تبعیت کرده و باید در یک شرایط آرام و طیعی باید پیش برود.
یک مشاور و متخصص خوب برای مشاوره قبل از ازدواج باید علاوه بر تحصیلات مرتبط با حوزه روان شناسی و خانواده دارای خصوصیات رفتاری مناسب نیز باشد. خصوصیاتی مانند صبوری، عدم تعجیل در تصمیم گیری، گوش دادن موثر و فعال و حافظه خوب برای تصمیم گیری درست و بهتر بسیار اهمیت دارد.
یک مشاور خوب بهتر است خود متاهل باشد و با چالش های انتخاب شریک زندگی مواجه شده باشد تا نسبت به ازدواج و همسرداری، درک بهتری داشته باشد. همچنین گذراندن دوره های مرتبط با خانواده و مشاوره پیش از ازدواج تاثیر بسیاری در روند کاری مشاور دارد.
میانگین جلسات مشاوره پیش از ازدواج میان 10 جلسه می باشد. همچنین تعداد جلسات به نوع ویژگی های شخصیتی طرفین، قدمت رابطه آنها و و مسائل و مشکلات شان بستگی دارد.
نتيجه گيري: ازدواج شاد و خوشبخت، به شانس، بخت یا اقبال بستگی ندارد بلکه نیاز به تلاش، علم و آگاهی دارد. اگر اشتباهی بزرگی در این تصمیم گیری رخ دهد تبعات آن گاها تا پایان عمر با ما همراه خواهد بود.