بلوغ جنسی چه در دختران و چه در پسران مسئله ای کاملا پیچیده می باشد که در هر فرد با توجه به جنسیتش متفاوت است. دوره ی بلوغ به طور کلی در دختران از سن ۹ سالگی شروع و سن ۱۹ سالگی پایان می یابد. همچنین دوره بلوغ در پسران از ۱۳ سالگی شروع و در سن ۱۹ سالگی به پایان می رسد. همان طور که اشاره کردیم در واقع بلوغ دوره ای گذرا از مرحله ی کودکی به بزرگسالی است.
اما مهم ترین چیزی که در مورد بلوغ جنسی می توانیم بگوییم این است که در واقع نوجوانان در این سن توانایی بارور شدن پیدا می کنند. در بلوغ جنسی غده های درون ریز مانند غدۀ تیروئید،هیپوفیزو فوق کلیه که مهم ترین آن غده ی جنسی می باشد در درون نوجوانان شروع به فعالیت می کنند. غدد جنسی در دختران شامل تخمدان ها و در پسران شامل بیضه ها می شود. این غدد ها چه در دختران و چه در پسران در زمان بلوغ تغییر پیدا می کند.
در حقیقت شروع دوره بلوغ در دختران از طریق رشد مو در ناحیه تناسلی و زیر بغل می باشد که در مرحله آخر همراه با عادت ماهیانه است. شروع دوره بلوغ در پسران نیز با رشد موهای صورت و زیر بغل و نهایتا انزال می باشد که انزال در واقع نشانه ی یک بلوغ کامل است. از طرفی باید بدانید که زمان پدیدار شدن هر یک از علائم گفته شده چه در دختران و چه در پسران متفاوت می باشد. پس از تکمیل شدن دوره بلوغ نوبت به مدیریت نیاز های جنسی نوجوان می رسد اما چگونه؟
بیداری جنسی در نوجوان
وقتی یک دختر یا پسر دوره بلوغ جنسی خود را تکمیل می کند غریزه ای که تا پیش از دوره بلوغ خاموش بوده است بیدار می شود. این بیداری جنسی در هر نوجوانی متفاوت می باشد و مسئله مهم در این بین تا زمان ازدواج مدیریت نیاز های جنسی می باشد. این بیداری جنسی در همه نوجوانان به دلیل نداشتن اطلاعات کافی یا درست گاهی مشکلاتی را پدید می آورد که حل آن ها زمان و هزینه های زیادی را می طلبد. دین اسلام برای درگیر نشدن با غریزه جنسی و مدیریت نیاز های جنسی نوجوان گزینه ای به نام ازدواج را در جلوی پای آن ها قرار داده است. اما اگر کسی نخواهد ازدواج کند یا شرایط ازدواج را نداشته باشد چه کاری باید انجام دهد؟
می خواهیم کمی بیشتر به بحران جنسی در نوجوانان بپردازیم. بحران نیاز های جنسی در بیشتر نوجوانان چه دختر و چه پسر از سن ۱۱ سالگی شروع می شود و در سن های ۱۵ تا ۱۸ سالگی این بحران به مرحله اوج می رسد. زیرا دختر یا پسری که به این مرحله رسیده اند نسبت به بدن خود بسیار حساس شده اند و حس ناشناخته ای در مورد اندام های جنسی شان دارند.
به همین دلیل به این امر اولین مرحله بحران جنسی می گویند که مدیریت نیاز های جنسی در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است. در مرحله دوم نوجوان متوجه تحریکات بدن خود می شود و این تحریکات ممکن است در خواب اتفاق بیافتد یا یک انزال غیر ارادی باشد. همچنین ممکن است با دیدن جنس مخالف یا صحنه ای عاطفی حالش عوض شود و آلت تناسلی اش رشد کند و در دختران نیز مایعی از آنها خارج شود در این حین چه باید کرد؟
قبل از بررسی مدیریت نیاز های جنسی نوجوان ابتدا باید از مشکلات عمده دوران بلوغ دختران و پسران اطلاعاتی کسب کنیم. مشکلات دوران بلوغ نوجوانان از دو بخش جسمی و روحی تقسیم شده اند :
مشکلات جسمی : به لحاظ جسمی با تغییرات قسمت های مختلف بدن دختر یا پسر دچار سردرگمی می شوند و به عبارتی دقیق تر بسیاری از مسائل برای آن ها در هاله ای از ابهام قرار می گیرد. در این شرایط اگر راهنمایی هایی مانند مدیریت نیاز های جنسی نوجوان نباشد قطعا نمی تواند از این مرحله حساس به آسانی عبور کند.
مشکلات روحی : از لحاظ روحی و عاطفی به دلیل ترشح هورمون های جنسی نوجوان سعی می کند به هر نحوی که شده پاسخ این تحریکات را بدهد. معمولا بیشتر خانواده ها از کج روی ها و اخلاق بد نوجوانشان به تنگ آمده اند و بسیاری از آن ها از مشاور خانواده کمک می خواهند. در صورتی که اگر در ابتدا آگاهی های لازم مانند مدیریت نیاز های جنسی نوجوان به آن ها داده شود چنین اتفاقاتی نمی افتد.
در دوره بلوغ تغییرات جسمی که ابتدا نمایان می شوند باعث می شود که دختر یا پسر احساس کند در دنیای جدیدی قرار گرفته است و به همین دلیل از خود شور و هیجان نشان می دهد. زیرا دختران و پسران در این دوران برای اولین بار حس بزرگی می کنند و دارای میل جنسی می باشند. به همین دلیل در این دوران نوجوانان کنجکاوی های زیادی می کنند و اگر آن را مدیریت کنند به راحتی می توانند از این دوران عبور کنند.
برای مثال اگر یک پدر یا مادر نتواند اطلاعات صحیحی را در مورد مدیریت نیاز های جنسی نوجوان در اختیار فرزندش قرار دهد او به تنهایی تلاش می کند تا از طریق منابعی که اطلاعات چندان دقیقی در دست ندارند به دنبال پاسخ سوال هایش باشد. از جمله این منابع می توان به گروه دوستان و همسالان اشاره کرد پس بهترین گزینه مدیریت نیاز های جنسی نوجوان توسط والدین می باشد. همچنین می توان گفت اگر نظارت درستی از جانب والدین در مورد مدیریت نیاز های جنسی نوجوان صورت نگیرد به احتمال زیاد نوجوان در رفتار های جنسی پر خطر درگیر می شود.
در حقیقت لذت حاصل از تجربه میل جنسی باعث می شود که نه تنها نوجوان بلکه تمامی افراد به دنبال تکرار آن باشند و بخواهند به مقدار بیشتری آن را تجربه کنند. این امر در نوجوانی که اغلب فرصتی برای ازدواج ورفع صحیح نیاز های جنسی وجود ندارد می تواند به موضوع مشکل سازی تبدیل شود و افراد را با آسیب هایی مانند اعتیاد به خود ارضایی مواجه کند. به همین دلیل اگر می خواهید اقدامی در زمینه مدیریت نیاز های جنسی نوجوان تان کنید گزینه های ذکر شده زیر آیتم های مناسبی برای مدیریت نیاز های جنسی نوجوان می باشد.
بیدار ماندن در طول شب همراه با مشاهده تصویر های تحریک کننده ای که در فضاهای مجازی وجود دارد می تواند مدیریت نیاز های جنسی نوجوان را برای شما دشوار کند. زیرا بیدار ماندن زیاد در رخت خواب امیال جنسی فرد را بیش تر از هر زمان دیگری بیدار نگه می دارد. به همین خاطر لازم است که تلاش کنید فرزند شما ساعات خواب منظمی داشته باشد و اجازه ندهید بیش از حد در رخت خواب بیدار بماند.
ورزش و افزایش فعالیت های بدنی از راه های مدیریت نیاز های جنسی نوجوان
افزایش فعالیت های بدنی و ورزشی یکی از بهترین روش هایی است که میتواند در مدیریت نیاز های جنسی نوجوان کارساز باشد. زیرا ورزش کردن انرژی جنسی فرزندتان را مدیریت می کند و در تخلیه نیروی اضافی ایجاد شده به بدن او کمک کند. ورزش کردن با تقویت روحیه و افزایش احساس نشاط به فرزندتان کمک می کند تا تنش های مرتبط با فشار جنسی را برطرف کنند. همچنین با مدیریت نیاز های جنسی نوجوان از طریق ورزش کردن وضعیت سلامت روان فرزندتان در حالت بهینه ای قرار می گیرد.
تبدیل انرژی یکی دیگر از راه های مدیریت نیاز های جنسی نوجوان
از نظر متخصصین توان جنسی همانند یک انرژی قابل تبدیل می باشد. از این رو می توانید در مدیریت نیاز های جنسی نوجوان به آن ها توصیه کنید این قدرت خود را تبدیل به یک انرژی حرکتی کنند. لازم است نوجوان با تنظیم فعالیت های ورزشی مانند پیاده روی، ورزش های گروهی مثل فوتبال، والیبال، بسکتبال و… شکل تازه ای از انرژی را در خود پدید آورد که سلامت جسمی، روانی و معنوی وی را به دنبال خواهد داشت. این برنامه می تواند با گام های کوچک آغاز شده و تا مراحل حرفه ای ادامه یابد.
داشتن اوقات فراغت مناسب
یکی از موضوعاتی که باعث کشش بیشتر فرد به سمت خودارضایی یا سایر کار ها برای برطرف کردن نیاز جنسی می باشد بیکاری و تنهایی است. در حقیقت بیکاری و بی حوصلگی بیش از هر چیزی می تواند افکار مرتبط با میل جنسی را برای نوجوانان به همراه بیاورد. به همین خاطر بهتر است در مدیریت نیاز های جنسی نوجوان برنامه منظمی برای اوقات فراغت او در نظر بگیرید و با انجام فعالیت های مورد علاقه اش زمان های خالی را پر کنید.
حذف کردن محرک ها
یکی از راه های مدیریت جنسی نیاز های جنسی نوجوان حذف کردن محرک ها می باشد. به عبارتی دیگر برای اینکه بتوانید فرزند خود را از کارهایی مانند خودارضایی دور نگه دارید باید عوامل تحریک کننده را از جلوی دست او بردارید. درست است که این امر در دنیای مدرن امروز و گسترش استفاده از فضاهای مجازی بسیار سخت شده است.
با این حال انجام اقداماتی مانند محدود کردن استفاده از فیلتر شکن ها، دوری از دیدن فیلم های پورنوگرافی، نخواندن مطالب جنسی و تحریک کننده، نشستن و ارتباط با افراد مبتلا، رفتن به رختخواب پیش از غلبه خواب، دیر برخاستن از رختخواب به هنگام بیداری، زیاد ماندن در حمام، تنها ماندن در اتاق دربسته، بی برنامه رها کردن خود، استفاده زیاد از غذاهای محرک مانند شیرینی جات، تنقلات، پیاز، ادویه، سرخ کردنی ها، تحرک نداشتن و عدم فعالیت در زمینه های ورزشی، پوشیدن لباس های تنگ و… از جمله مواردی هستند که می توانند از شدت یافتن میل جنسی در نوجوانان بکاهند.
چه عواملی در زمینه ی بحران جنسی و بلوغ زودرس دخیل هستند؟ ما اگر واقع بین باشیم می توانیم عوامل مختلفی را در این زمینه دخیل بدانیم مثلا امروزه گفته می شود ماهواره، اینترنت و فیلم هایی که نوجوانان زودتر از سن شان نگاه می کنند بلوغ زودرس را به همراه دارد اما واقعیت این است که عوامل مختلفی در این زمینه دخالت دارند . مهمترین عاملی که من می توانم به آن اشاره کنم ” بالا رفتن سطح بهداشت جنسی ” است.
این را نباید از نظر دور داشت که بچه ای که در روستای دور افتاده ای زندگی می کند و تغذیه ی خوبی ندارد ممکن است دیرتر بالغ شود و بچه ای که در شهر زندگی می کند و خانواده ی مرفهی دارد قاعدتا زودتر بالغ می شود گرچه که فرهنگ و بافت خانواده و ارتباط اجتماعی هم در این زمینه بی تاثیر نیستند اما اساس بلوغ ژنتیک است و نژاد در آن دخالت دارد هر چند که عوامل دیگری هم به ان اضافه شده است . مثلا تحقیقات نشان می دهند که بچه هایی که حدودا ۲۰-۳۰ درصد بیشتر از وزن مطلوب سن خودشان را دارند اینها زودتر بالغ می شوند؛ به طور کلی چاقی و همین طور لاغری خارج از حد طبیعی می تواند بلوغ را جلو بیندازد.
همچنین شرایط محیطی (در مناطق گرمسیری و استوایی بلوغ زودتر از مناطق سردسیریست)، افزایش تکنولوژیهای ارتباطی نوین و روابط اجتماعی ازاد با جنس مخالف هم از دیگر عواملی است که در پایین امدن سن بلوغ بی تاثیر نیست.
با توجه به نیازهای جنسی نوجوانان که طبیعی و البته گاهی غیر قابل کنترل است انها از سر نیاز به سمت خودارضایی و یا رابطه با هم جنس و یا جنس مخالف می روند. به نظر شما چگونه می توانیم نیازهای جنسی نوجوانان را کنترل کنیم ؟
ما به یکباره نمی توانیم نیازهای جنسی را در دوران بلوغ کنترل کنیم بلکه کنترل نیازهای جنسی نیاز به آموزش جنسی دارد که این اموزش از همان دوران کودکی آغاز می شود و مادر و خانواده در این آموزش نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. اما نباید آموزش جنسی را با کنترل جنسی اشتباه کرد ؛ هر زمان که واژه ی کنترل مطرح می شود ما با شکست مواجه خواهیم شد چرا که اساسا کنترل میل جنسی امکان ناپذیر است. کنترل جنسی در واقع جنگ با طبیعت انسان است و شکست خواهد خورد اما من ارضای صحیح نیازهای جنسی را پیشنهاد می کنم. نیازهای جنسی نوجوانان باید از راه های سالم ارضا شود نه اینکه سرکوب شود و در هر مکتب و مذهب و سبک فکری راه هایی برای ارضای نیازهای جنسی انسان در هر سنی وجود دارد.
در دوران نوجوانی ما با انفجار عظیمی از هورمون ها مواجهه هستیم که کنترل آن به دست والدین است. والدین باید بچه ها را به سه سمت سوق دهند :« هنر، ورزش و علم» که البته نسبت به هیچ کدام نباید تاکیدی وجود داشته باشد چرا که بچه ها ویژگی های مختلفی دارند و هرکس به چیزی علاقه مند است. ما با این روش در واقع لذت را از یک مقوله ای که مذهب و سن مان اجازه ی ارضای ان را نمی دهد به چیز دیگری منتقل می کنیم لذا بچه ای که از هنر یا ورزش لذت می برد میل جنسی اش تا حد زیادی تحت کنترل در می آید